De toren is beslist een bezoek waard. De uit 1553 stammende uitkijktoren meet 11 meter hoogte en heeft een omvang van 26 meter. De “Torre Vigia” staat op de markante Cap d’Or ( zie ook overzichtskaart ) welke ver de zee insteekt en beschutting biedt aan El Portet en de jachthaven van Moraira.

Verdediging tegen piraten

torre-vigia-optim Eens maakte de toren deel uit van een heus verdedigingswerk om de kust te beschermen tegen piraten. Langs de Costa Blanca en ook elders in Spanje stonden diverse uitkijktorens welke met elkaar in verbinding waren en bij onraad de kustbewaking alarmeerden.

Wandeling van 60 minuten

De toren kunt u alleen te voet bereiken, een wandeling van 1600 meter, circa 60 minuten (heen en weerom) Het vertrekpunt bevind zich bij El Portet. Bij het strand volgt u de weg omhoog, aan het eind bij de T splitsing rechts en vervolgens links omhoog tot het eindpunt van de weg. Het met groene en witte strepen gemarkeerde pad is redelijk begaanbaar maar u dient wel stevige wandelschoenen aan te doen. Via het wandelpad gaat u al zigzaggend snel naar 166 meter hoogte, en soms moet u bijna klauteren.
U wandelt door het beschermde natuurgebied van de de Cap d’Or en vindt hier verscheidene zeldzame planten welke uitgebreid beschreven staan op een informatiebord ter plekke. De echte natuurliefhebber zal zich vergapen aan de deels unieke vegetatie. Torre de Vigia

Stenen tijdperk

Onderweg kunt u de bijzondere grot “Cova de Cendra” aandoen, waar vondsten zijn gedaan afkomstig van de prehistorische mens uit het vroege stenen tijdperk, maar liefst 15.000 tot 20.000 jaar geleden. Een unieke vindplaats in Europa. Helaas kunt u de grot momenteel niet bezoeken want deze “archeologische schatplaats” is vanwege zijn bijzondere karakter afgesloten in verband met wetenschappelijk onderzoek.

Schitterende vergezichten

Eenmaal boven (166 meter) zult u niet alleen de “Torre de Vigia” kunnen bewonderen maar bij helder weer ook genieten van schitterende vergezichten over de kust en het binnenland, steile indrukwekkende afgronden en de alles overheersende stilte.